Yumurtlama dönemi nedir ? Nasıl hesaplanır ?
Yumurtlama Nedir ?
Yumurtalama ya da ovulasyon olarak isimlendirilen olay yaklaşık olarak her adet döneminin ortalarında gerçekleşir. Bu olay olgunlaşmış yumurtaların döl yatağından yani fallop tüplerinden serbest kalması ve çatlaması olarak anlatılabilir. Bu yumurtaların yaşama süresi ise genellikle 12 saat ile 24 saat arasında olacaktır. Yani bu süreç döllenme, hamile kalma işlemi için uygun süre durumundadır.
Yumurta döllenmez ise adet döneminde akıntıyla dışarı atılacaktır. Dolayısıyla hamile kalmayı planlayan bayanların adet dönemlerini ve tarihlerini, süresini ve yoğunluğunu not etmeleri önerilebilir. Bu şekilde hem yumurtlama tarihini hem de hamile kalma şansınızı artırmak için düzenleyebileceğiniz cinsel ilişki programını, planlamasını doğru bir şekilde tespit edebilirsiniz. Bu da gebe kalma ihtimalinizi önemli ölçüde artırmak anlamına gelebilir.
Yumurtlama Dönemi Hesaplama
Bahsedilen yumurtlama dönemi yaklaşık olarak adet döneminin ortasına denk gelecektir. Ama bu hesaplama normal olarak kabul edilen 28 günlük adet dönemi için doğru olarak kabul edebilir. Farklı kadınların adet dönemleri, farklı süreler ile tekrarlanıyor olabilir.
Örneğin adet döneminiz 28 gün, 30 gün ya da 35 gün olabilir. Bu durumlarda ise adet kanamasının başlama tarihinden 14 gün geriye gelerek yaklaşık yumurtlama dönemini bulabilirsiniz.
Yumurtlama Dönemi Takvimi
Yani adet dönemi 28 günlük sürelerle tekrarlanan bayanlar için son adet kanamasından sonraki 14. gün yumurtlama dönemi olarak hesaplanabilir. Ama adet dönemi 35 gün olan kadınlar için adet kanaması başlangıcından 14 gün geriye gidildiğinde 35-14=21 sonucu bulunacaktır. Yani son adet kanamasından sonraki 21. gün yumurtlama tarihi olarak hesaplanabilir. Bu tarihin adet döneminin ikinci yarısına göre hesaplanmasının sebebi ise adet döneminin ikinci yarısının 14 gün olarak sabit olmasıdır.
Luteal faz olarak isimlendirilen bu dönem tüm kadınların farklı olabilen adet dönemleri için sabit bir süredir. Yani adet süresi farklı olsa bile yumurtlamanın gerçekleştiği dönemden sonraki 14. gün adet kanaması meydana gelecektir. Bu nedenle yumurtlama tarihinin hesaplanması için bir sonraki adet kanamasının başlayacağı tarihten geriye 14 gün gelmek daha doğru bir sonuca ulaşmanızı sağlayacaktır.
Yumurtlama dönemi hesaplama işlemi en basit şekli ile bu şekilde tarif edilebilir. Adet döneminin süresi ne olursa olsun hatta düzensiz adetler gerçekleşiyor olsun, gelecek adet kanaması tarihinden 14 gün geriye gitmek yumurtlama tarihinin hesaplanmasını sağlayacaktır.
En uygun Hamile Kalma Zamanı
Yumurtlama dönemi ya da ovulasyon dönemi hesaplamasını öğrendikten sonra hamile kalmak için uygulamanızın faydalı olacağı programı da öğrenmelisiniz. Yumurtlama tarihini hesapladıktan sonra hamile kalmak için cinsel ilişkide bulunmanızın uygun olacağı zamanları da tespit edebilirsiniz.
Yumurtlama tarihinden 2-3 gün daha geriye gitmelisiniz. Yani bir sonraki adet kanamasının olacağı tarihten 17-18 gün geriye gitmeniz uygun olacaktır. Bu tarihten sonraki bir hafta içinde 2 ya da 3 kez cinsel ilişkiye girerek hamile kalma şansınızı artırmış olursunuz. Yani bu bir haftalık dönemde her 2 ya da 3 günde bir cinsel ilişkiye girerek hamile kalma ihtimalinizi yükseltebilirsiniz. Bu süre boyunca her gün cinsel ilişkiye girmek gibi bir tercihte bulunmak ise uygun olmayacaktır.
Çünkü her gün ilişkiye girildiği takdirde sperm sayısında azalma olacaktır. Bu nedenlerle hesaplanan tarihten sonraki 1 hafta içinde 2 ya da 3 günlük aralar ile yine 2 ya da 3 kez cinsel ilişkiye girilmesinin hamile kalmak isteyen bayanlar ve çiftler için uygulanabilecek en doğru program olacağı söylenebilir.
– Kadında yumurtlama olmadan hamile kalınamaz, gebelik asla oluşamaz.
– Yumurtlama kadında ayda 1 gün olur ve kadın yumurtlama olan gün dışında da cinsel ilişkide bulunarak hamile kalabilir.
Kadının yumurtlaması ile yumurtalığından salınan yumurta hücresi 24 saat yaşayabilir. Yani yumurtlama olan günden bir gün sonra gerçekleşen cinsel ilişki ile de gebelik meydana gelebilir. Ayrıca sperm hücresi ortalama 3 gün yaşayabilir yani canlı kalabilir. Bu nedenle yumurtlamadan bir, iki hatta üç gün önce gerçekleşen bir cinsel ilişki neticesinde spermler kadının vücudunda 3 güne kadar (nadiren 5 gün) canlı kalabileceği için ilişkiden 3 gün sonra bile yumurtlama olsa gebelik meydana gelebilecektir. Ancak yumurtlamadan 1 hafta önce veya 3 gün sonrası gibi yumurtlamaya uzak günlerde gebelik oluşamaz.
Tüp bebek gibi tedavi yöntemlerinde dışarıdan hazır dondurulmuş yumurtalar kullanılarak kadın yumurtlamasa da gebelik meydana getirilebilir. ancak doğal yollarla kadın yumurtlamadan gebelik olması imkansızdır.