Sağlıklı Yaşam İçin On Kural
Sağlıklı beslenmek ve çağımızın hastalıklarından korunmak için her gün yapmamız ve bunları alışkanlık haline getirmemiz gereken kurallar vardır.
1- Sağlıklı ve dengeli beslenmek: Hücrelerimizin düzenli ve dengeli çalışması için yağlar, karbonhidratlar, proteinler, vitaminler ve minerallerden yeterli miktarda tüketilmesi gerekir. Sağlıklı beslenmeyi alışkanlık haline getirmemiz gerekmektedir bir zorunluluk gibi görüldüğünde uyum sağlamakta zorlaşacaktır. Karbonhidratlar pirinç, bulgur, makarna gibi tahıllardır. Mineraller sebze ve meyvelerde bulunmaktadır. Proteinler et, süt vb ürünlerde mevcuttur. Yağ-şeker, sıvı ve katı yağlar, şeker ve tatlılar bu grupta yer alır. Belirtmiş olduğumuz sıralama en fazla tüketilmesi gereken besinlerden en az tüketilmesi gereken besinler şeklinde sizlere sunulmuştur. Yağ ve şekeri düşük miktarda tüketmeliyiz. Hatta sıklıkla tükettiğimiz çay ve kahvelerde şeker kullanmamalı eğer vazgeçemiyorsak ta az miktarı tercih etmeliyiz.
2- Su içmek: Günde en az 8 bardak su tüketilmesi gerekiyor. Gün içinde içtiğimiz çay, kahve vb içeceklerde tüketilen su bu gruba dahil değildir.
3- Sigara ve alkolden uzak durmak: Vücudumuzu temiz tutmalıyız. Vücut denildiğinde ilk akla gelen el kol vs organlardır unutmayalım ki iç organlarımızda vücudumuzun bir parçasıdır. Sigara vb ürünlerden uzak durmalıyız. Alkolü kontrollü tüketmeliyiz.
4- Kahvaltı yapmak: Kahvaltıya önem vermeli ve alışkanlık haline getirmeliyiz. Tabiki sağlıklı gıdalar seçilerek.
5- Uyku düzeni: Günde 8 saat uyumalıyız. Sabah erken kalkmalı ve bunu düzenli hale getirmeliyiz. Az uyumak ya da düzensiz uyku strese neden olur ve birçok hastalığa sebep olabilir.
6- Spor yapmak: Düzenli spor yapmak sağlıklı ve dinamik yaşam için ön koşuldur. Her gün ortalama hızda en az 30 dk yürümek gerekmektedir. İşyerinde, ofiste ise kendimize vakit ayırarak masa başından kalkarak vücudumuzu hareket ettirmeliyiz. Devamlı aynı pozisyonda çalışmak sağlıksızdır. Birçok meslek hastalıkları da bu nedenden dolayı gerçekleşmektedir. Hatta vaktimiz varsa yüzmeliyiz, yüzmek vücudumuzun biçimlenmesine yardımcı olan en etkin spor çeşididir.
7- Meyve yemek: Gün içinde en az 3 porsiyon taze meyve tüketilmesi gerekmektedir. Meyvelerin mevsime uygun olmasına özen göstermeliyiz.
8- Diş sağlığı: Her gün dişlerimizi fırçalamalıyız ve ağız sağlığımıza özen göstermemiz gerekmektedir. Kontrol için 6 ayda bir diş hekimini ziyaret etmeliyiz.
9- Güneşin zararlı ışınlarından korunmak: Güneşten korunmak için öncelikli olarak yüksek faktörlü güneş kremi kullanmamız gerekmektedir.
10- Stresten uzak durmak: Sorunları büyütmek sağlığımızı olumsuz yönde etkilenmesini sağlamaktan başka bir işe yaramaz. Stres birçok hastalığın baş tetikleyicisidir. Bu nedenden dolayı stresten uzak durmalıyız.