LAZER EPİLASYON HAKKINDA DOĞRU VE YANLIŞLAR
İstenmeyen tüylerin giderilmesinde kullanılan lazer epilasyonla ilgili bilgilerimiz ne kadar doğru?
1- Lazer epilasyon Yazın uygulanmaz!
YANLIŞ Lazer uygulamaları için zaman kısıtlaması yoktur Yaz- Kış yapılabilir;
Bronzlaşmış, deri rengi esmer ya da koyu ten rengine sahip kişilerde daha güvenli lazer epilasyon için Nd-YAG lazer sistemi tercih edilmelidir, diğer sistemlerde yanık riski oluşabilir.
Lazer epilasyondan sonra oluşan kızarıklıklar nedeniyle birkaç gün güneş ışınlarından korunmak gerekir aksi takdirde güneş lekelenmeleri oluşabilir.
2- Acısız ağrısız lazer epilasyon !
YANLIŞ Lazer epilasyon yapılırken duyulan acı, kıl köklerinin yanması nedeniyle ortaya çıkan acıdır.
Kıl köklerinin yanmayacak kadar küçük doz lazer uygulaması hastanın acı hissetmemesine neden olacaktır. Ancak bu kıl köklerinin yanmamasından dolayı da seansın boşa gittiği anlamına gelmektedir.
Lazer epilasyon uygulamalarında deri yanmayacak kadar soğutularak lazer dozu da kıl kökünü yakacak kadar yeterli derecede olmalıdır.
3- IPL Lazer epilasyon !
YANLIŞ Lazer IPL ve ya Foto-epilasyon bir Lazer sistemi değildir, Bu cihazlarda lazer sistemlerinden farklı olarak bir ışık huzmesi gönderilir.
Bu ışık huzmesi cihazdan çıktıktan hemen sonra dağılır ve gücü azalır bu yüzdendir ki IPL kıl kökünü yakabilecek kadar enerji ve ısı üretemez böylelikle kıllar tekrar tekrar çıkmaya devam eder.
4- Koltuk altlarına uygulanan lazer epilasyon meme kanseri yapar?
YANLIŞ Lazer epilasyonun meme kanserine yol açabileceğine ilişkin herhangi bir bilimsel çalışma bulunmuyor.
Lazer epilasyonda kullanılan ışın tıpkı günlük yaşamda bizi çevreleyen ultraviyole ışınları ya da enerji hatları,cep telefonları ve pek çok elektrikli ev ürünlerinin yaydıkları gibi noniyonize elektromanyetik ışındır ve bilinen mutajenik potansiyeli yoktur.
Kullanılan lazer sistemlerinin cilde uygulandığında en fazla 2-3mm gibi kısa bir mesafeyi etkilediği düşünülecek olursa cilt altındaki hiçbir yapıya zararlı etkisi yoktur.
5- Genital bölgeye lazer uygulanması kısırlığa yol açar ?
YANLIŞ Lazer epilasyonda kullanılan ışınlar ancak cilt yüzeyinin yaklaşık 2-3 mm altında bulunan kıl köklerine kadar ulaşabiliyor, daha derine inemiyor ve iç organlara ulaşamıyor.
Lazer sistemleri, ışını deriye sadece kıl köklerinin veya kıl köklerindeki damarların etkileneceği, kılı çevreleyen diğer yapılara zarar gelmeyecek kadar kısa bir süre boyunca veriyor.
Lazer epilasyonda kullanılan ışınlar radyolojik görüntüleme yöntemlerinde kullanılan X ışınlarından farklı olup, noniyonize elektomanyetik özelliklerdedir.
Tüm bu sebeplerle lazer epilasyonun kısırlık yapması mümkün değil ve kısırlık yaptığına dair bir bilimsel bir veri de bulunmamaktadır.
6- Lazer epilasyon seansları süresince önerilen tıraş yöntemi kılların daha kalın, siyah ve hızlı çıkmasına yol açar?
YANLIŞ Lazer epilasyon uygulamasına başlayanların işlemden bir kaç hafta öncesinde ağda, epilatör benzeri, kılları kök kısmından kopartarak uzaklaştırma yöntemlerinden kaçınmaları, bunun yerine tıraşlamaları ya da makas yardımıyla kesmeleri öneriliyor.
Bunun sebebi; Lazer epilasyonun etkinliği için mevcut kılların büyüme evresine sahip olmasına ihtiyaç duyulmaktadır, lazer ışınları ancak büyüme evresinde bulunan kıl köklerine seçici termolizis oluşturacak şekilde kılın kök kısmının kıl üretemez hale gelmesini sağlamaktadır.
Bundan dolayı lazer epilasyon seansları devam ettiği sürece kılların ağda benzeri yöntemler yerine tıraşla alınması gerekir.
Ancak halk arasında “tıraşın tüylerin daha kalın, daha koyu ve daha hızlı çıkmasına yol açacağı” endişesi yaygındır. Oysaki bu doğru değildir.
Halk arasında bu efsanenin yayılmasına sebep olan faktör tıraşlanmadan, doğal olarak büyüyen kılın uç kısmının daha ince ve güneşe maruziyetle daha açık renkli olmasıdır.
Ancak kıl tıraşlandığında daha kalın olan orta kısmı künt ve belirgin görünür, bu da sanki kıl kalınlaşmış koyulaşmış yanılgısını yaratır.
7- Kıl dönmesi ve Batıklarda lazer epilasyon
Lazer epilasyon, Kılların yok edilmesi yanında özellikle erkeklerde sakal bölgesi ve boyunda, kadınlarda ise koltuk altı, bikini bölgesi ve bacaklarda oluşan batıklarda oldukça etkilidir.
Bu bölgelerde iltihaplanmaya ve ağrılı kabarıklıklara sebep olan batık kılların kök kısımlarına ulaşan lazer ışını problemi tedavi eder.
Kuyruk sokumu bölgesinde ağrılı iltihaplanma ile kendini gösteren ve pilonidal sinüs adını verdiğimiz bir diğer sorunun (kıl dönmesi) tekrarlamasının önlenmesinde de kılların lazer epilasyon ile tedavi edilebildiği bilimsel çalışmalarla kanıtlanmıştır.
8- Lazer epilasyonda dikkat edilmesi gereken ancak pek dikkat edilmeyen noktalar nelerdir?
Kalıcı makyaj ve dövmesi olanların dövme bölgelerinde lazer epilasyondan kaçınmaları gerekir.
Bunun sebebi ise, gerek kalıcı makyaj gerekse dövmelerde kullanılan demir ve titanium dioksidin lazer ışınları ile reaksiyona girmesi ve dövmenin renginde bozulmalar hatta silinmeler olabileceği gibi ciltte yanıklar oluşma riski olabilmektedir.
Lazer epilasyon için NEDEN HASTANE ?
Ülkemizde yıllardır Lazer epilasyon uygulamaları, botoks, dolgu, mezolift, mezoterapi gibi doktor uygulamaları “Güzellik Salonları”nda hatta kuaförlerde yapılagelmiştir.
Bu işlemlerin tamamının bizzat doktor ve sertifikalı uzmanlarca yapılması gerekirken, ehil olmayan sorumsuz kişiler tarafından yapılan uygulamalar ne yazık ki istenmeyen ciddi sağlık sorunlarına maddi ve manevi kayıplara nneden olabilmektedir.
T.C. Sağlık Bakanlığı 15/02/2008 tarih 26788 sayılı Resmi Gazete’de bir Yönetmelik yayınlanarak bu sakıncaları ortadan kaldırmaya yönelik tedbirler almıştır.
Bu Yönetmelikte; estetik, güzellik adına yapılan tüm doktor uygulamaları “Güzellik Merkezleri ve Güzellik Salonları, kuaför ve benzeri işyerlerinde yasaklanmıştır.
Bu işlemler kurumumuz gibi T.C. Sağlık Bakanlığı kontrol ve denetiminde hizmet veren Hastanelerde yapılabilmektedir.