Hamilelik Testi
Gebelik, erkek ile kadının birleşiminden sonra erkeğin sperminin kadının yumurtasını döllemesi ile başlamış olup yaklaşık 9 ay boyunca devam eden bir serüven. Kadının olgunlaşarak yumurtalığından atılan yumurta sadece 24 saat kadar canlı kalabilir. Vajinadan geçip rahme ulaşan spermler ise rahimde 2-3 gün canlı kalabilir. Bu süre zarfında spermlerden biri yumurta içerisine girmeyi başararak onu döllerse, gebelik başlar.
Gebeliğin başlamasıyla birlikte kadının vücudunda bir takım değişiklikler meydana gelir. Bunların en başında, döllenmeden sonraki ilk 7-14 gün içinde kandaki Beta hCG (Human Chorionic Gonadotropin) hormonun yükselmesi yer alır. Beta hCG, gebelik hormonu olarak bilinir. Hamile olmayan bir kadının kanında bu değer ölçüldüğünde 0 (sıfır) ya da sıfıra yakın bir değer şeklinde çıkar. Ancak hamilelik yaşayan bir kadının kanında Beta hCG değeri döllenmeden sonraki günlerde sürekli ve hızlı bir şekilde artmaya başlar.
Kanda Gebelik Testi
Döllenen yumurta rahme yerleşinceye kadar yaklaşık 5-6 gün geçer. Yumurta ile spermin buluştuğu andan itibaren zigot adını alan döllenmiş yumurta sürekli olarak bölünür ve çoğalır. Ne zaman 8 hücreli hale gelir, o zaman annenin kanında Beta hCG hormonu düzeyi artmaya başlar. Fakat gebelik bu aşamada hamilelik testleri (kan ya da idrar) tarafından tespit edilmez.
Gebeliğin oluştuğu bu yaklaşık 1 haftalık zaman diliminden sonra embriyo olarak isimlendirilen döllenmiş yumurta rahme yerleşir ve annenin kanında hamilelik hormonu olan Beta hCG belli olmaya başlar.Bu hormonun kandaki seviyesi yükseldikçe, hamilelik testleri (idrar ve kan) pozitif sonuç vermeye başlar.
Kanda gebelik testi için değerler nasıl olmalı?
Anne adayından alınan kan örneğinde Beta hCG değeri 5mIU/ml’ nin altında ise gebelik testi sonucu negatif (gebelik yok) olarak yorumlanır. Ancak 25mIU/ml’nin üzerinde ise gebelik testi sonucu pozitif (gebelik var) olarak değerlendirilir.
Hamile bir kadında hafta hafta değişen Beta hCG değerleri:
- 3. Hafta: 5 – 50 mIU/ml
- 4. Hafta: 5 – 426 mIU/ml
- 5. Hafta: 18 – 7,340 mIU/ml
- 6. Hafta: 1,080 – 56,500 mIU/ml
- 7 – 8. Hafta: 7, 650 – 229,000 mIU/ml
- 9 – 12. Hafta: 700 – 288,000 mIU/ml
- 13 – 16. Hafta: 13,300 – 254,000 mIU/ml
- 17 – 24. Hafta: 4,060 – 165,400 mIU/ml
- 25 – 40. Hafta: 3,640 – 117,000 mIU/ml
Gebelik Testi Ne Zaman Yapılmalı?
Bebek isteyenlerin şartlar olgunlaştıktan sonra en çok merak ettiği sorulardan biridir; gebelik testi ne zaman yapılmalı?
Yumurtanın sperm tarafından döllenmesinden yaklaşık 11 gün sonra yükselen Beta hCG hormonu sayesinde kan testi ile gebeliğin varlığı saptanır. Beta hCG hormonunun anne kanından idrar geçmesi ise 1-3 gün arasında olur. Yani döllenmeden sonraki 12-14. günler.
Bu da adetin bir kaç gün gecikmesine denk gelir. Düzenli adet gören bir kadının adet günü geçtikten 4-5 gün sonra yapacağı hamilelik testi (idrar testi) de genelde doğruya yakın sonuç verir.
Doktorlar evde yapılacak hamilelik testinin (idrar testi) adetin gecikmesi üzerine doğru sonuç vermesi için adet tarihinden sonraki 4-5 gün içinde yapılmasını tavsiye ederler.
Adet tarihinden 4-5 gün sonra idrar ile yapılan gebelik testi pozitif çıkmışsa, yanlış olma ihtimali çok düşüktür. Ancak gebelik testi sonucu negatif çıkmış ve hala adet görülmemişse kan testi ile gebeliğin olup olmadığına bakılabilir. Bu durum gebelik harici başka nedenlerden de kaynaklanabilir.
Gebelik Testi Fiyatı Ne Kadardır?
Gebeliğin saptanmasında iki yöntem kullanılır. Bunlardan birincisi kan yolu ile gebelik testi yapılması, ikincisi ise idrar yolu ile gebelik testi yapılması. Yukarıda da ifade ettiğim gibi kan testi her zaman daha net sonuç verir ancak bunu yapabilmek için bir doktora ya da Aile Sağlığı Merkezi’ne (ASM) gidip kan örneği vermelisiniz. ASM’lerde bu işlem için ücret alınmıyor. Ancak sonucu ilk ben öğrenmek istiyorum derseniz eczanelerde satılan ve (2017 itibariyle) fiyatı ortalama 4 TL ile 25 TL arasında değişen farklı markalardaki idrar ile sonuç alınan gebelik testi sayesinde adetinizden yaklaşık 5 gün sonra doğru sonuç alabilirsiniz.
İdrar testini eczaneden alırken eczacıdan nasıl kullanıldığına dair bilgi almanızda fayda var. Eğer bir şekilde bilgi alamaz ya da sormaya çekinirseniz satın aldığınız gebelik testi kullanma kılavuzunumutlaka okuyun. Yoksa hamilelik testini yanlış uygulayarak ziyan edebilirsiniz.
Evde Hamilelik Testi Nasıl Yapılır?
Sanırım en ucuz gebelik testi bebe time markalı test. Bu ve teknik olarak bu teste benzeyen diğer hamilelik testlerini uygulamak için idrarınızı ufak bir kaba koyarak paketin içinden çıkan küçük pompa içine bir iki damla çektirin. Daha sonra gebelik testini uygulayacağınız kasetin ucundaki daire içine bir damla damlatın ve yaklaşık 15-20 dakika bekleyin.
Eğer çok damlatırsanız hamilelik testi bozulur. Az damlatırsanız da doğru sonuç alamayabilirsiniz.
Hamilelik testinin sonucu yukarıdaki görselde de yer aldığı gibi çift çizgi çıkarsa gebelik var, tek çizgi çıkarsa gebelik yok şeklinde okunmalıdır. Eğer boşsa test bozulmuştur.
Hamilelik testi çizgilerinden biri net diğeri çok silik şekilde de olsa gebelik vardır diyebiliriz. Ancak emin olmak için ya bir kaç gün sonra test tekrar uygulanmalı ya da kan testi yaptırılmalıdır.
Sosyal medyada takip ettiğim hamilelik – gebelik ve annelik gruplarında bayanlar evde yaptıkları gebelik testi sonuçlarını diğer grup üyeleri ile paylaşıyorlar. Kimisi “kızlar bi bakın, hamilelik var mı heyecandan öleceğim.” derken, kimileri de daha 9 aylık bebeğim var gebelik testi sonucuma bakar mısınız, gebelik varsa ben ne yapacağım?” diye kaygılanıyor.
Kişinin, kendine ve eşine ait ve özel olan bir bilgiyi sahte hesaplarla üyeliklerin var olduğu bilinen mecralarda paylaşmayı şahsen doğru bulmasam da, gerçekten yardıma ihtiyacı olan, derdini hafifletmek isteyen samimi kişiler var oralarda. Onların iyi niyetli bu paylaşımlarını da çok göremiyorum. Ama bir bilişimci olarak bildiğim bir şey varsa o da; “sanal dünyanın hiç bir zaman %100 güvenli olmadığıdır.” Lütfen paylaşımlarınızı yaparken “bir kez daha düşünün!”