Hafta Hafta Gebelik
HAMİLELİĞİN BİRİNCİ AYI 1-4. Haftalar:
Hamileliğin ilk ayı gebelik şüphesinin oluştuğu ve doktora başvurulan hafta olacaktır. Anne adayının süreç hakkındaki ilk bilgilendirmeleri alması bu dönemde olmaktadır.
HAMİLELİĞİN İKİNCİ AYI 5-8. Haftalar:
Ceninin dış görünümü belirginleşmeye başlar ama halen çok ufaktır, bu sürecin bitiminde sadece 1,5 santimetre kadar boyu ve 8 gram ağırlığı olacaktır. Anne adayının hormonlarında artış görülmeye, uykusuzluk, bulantı gibi belirtiler ve sık olarak idrara çıkma ihtiyacı duyması gibi belirtiler fark edilmeye başlanır.
HAMİLELİĞİN ÜÇÜNCÜ AYI 9-12. Haftalar:
Bebeğin vücudu belirginleşmeye başlar. Gebe kadındaki belirtiler devam eder, yaklaşık 1 kilogram aldığı bir dönem olacaktır.
HAMİLELİĞİN DÖRDÜNCÜİ AYI 13-16. Haftalar:
Bebek büyümeye ve organları belirginleşmeye başlar. Cinsiyeti tespit edilebilir ama genellikle 16. Hafta sonrasında yapılan cinsiyet tespiti daha kesin sonuç verecektir.
HAMİLELİĞİN BEŞİNCİ AYI 17-20. Haftalar:
İşitme sinirleri, kemik yapıları, saçlar ve kaşlar gibi yapıların geliştikleri dönemdir. Parmak emmeye başlar, yutma fonksiyonu geliştiği için her gün rahim içi sıvısının bir miktarını yutabilir. Hamileler bu sürecin sonunda 4-5 kilo almış olmalıdır. Vajinal akıntılar, burun ve diş eti kanamaları gibi belirtiler görülebilir.
HAMİLELİĞİN ALTINCI AYI 21-24. Haftalar:
Bebeğin çoğu organı bu dönemde gelişimine başlar ve normal fonksiyonlarını yapabilecek duruma gelir. 24. Haftada doğan bebeklerin yaşama şansı %50 olarak verilebilir. Hamilelerin demir ihtiyacı artar, göğüslerden ağız sütü gelmesi, rahimde kasılmalar (ağrısız) gibi belirtiler görülebilir.
HAMİLELİĞİN YEDİNCİ AYI 25-28. Haftalar:
Bebek gelişimini tamamlamayı sürdürür, karaciğer ve akciğer gibi organlar henüz küçük olsa da asıl şekillerini almıştır. Kan uyuşmazlığı gibi testler bu haftalarda yapılır ve gerekliyse önlemler alınır.
HAMİLELİĞİN SEKİZİNCİ AYI 29-33. Haftalar:
Bebeğin akciğer gelişimi hızlanır. Bu süre sonucunda doğan bebeklerin neredeyse tamamı hayatta kalır ve sağlık sorunları olmaz.
HAMİLELİĞİN DOKUZUNCU AYI 34-40. Haftalar:
Doğumun her an olabileceği dönemdir. Servikste bebeği koruyan tıkacın atılması yani “Nişan” adı verilen sümüksü sıvının atılmasını takip eden 48 saatlik süreçte doğum gerçekleşecektir.
HAMİLELİĞİN ONUNCU AYI 41. Hafta:
Hamilelik bu süreci aşıp 41. haftaya girer ve yapılan hesap kontrol edilerek hata olmadığı tespit edilirse, suni sancı verilmesi ve sezaryen uygulanması gündeme gelebilir. Hafta hafta gebelik kısaca bu şekilde verilebilir.