Doğal saç rengini koyulaştırmak için tarifler
1 – Malzemeler:
10 adet ceviz yaprağı ( tazesi olursa daha etkili )
10 adet defne tohumu
5 adet tane karanfil
1 tatlı kaşığı çörekotu
1 yemek kaşığı çörek otu yağı
4 yemek kaşığı (tepeleme) kına
Hazırlanışı: 2 su bardağı su büyük bir cezveye konur, içine ceviz yaprakları ilave edilir ve kaynatılır. Kaynamaya başlayınca, defne tohumu, çörekotu, karanfil ilave edilip, ortalama 10 dakika kısık ateşte kaynatılır.
Ateşten indirince ılık hale gelinceye kadar demlenmeye bırakılır, daha sonra süzülür ve ılık halde iken cam bir kapta kınaya, hafif hafif ilave edilerek karıştırılır, (koyu kıvamda olması gerekiyor, ihtiyaç halinde kına ilave edilir) üzerine çörek otu yağı ilave edilir ve tekrar karıştırılır. Saç boyanız hazır.
Uygulanışı: Saçlar önce doğal saf zeytinyağlı defneli sabunla yıkanır, havluya sarılarak, suyu alınır. (Saç yıkama işlemine boyayı hazırmaya başmadan önce yapabilirsiniz, siz boyayı hazırlarken saçlarınız boyamaya hazır hafif nemli hale gelir.)
Boyamaya saçlar hafif nemli haldeyken başlanır. Hazırlanan kınalı karışım, saç boyama fırçası ve tarak yardımıyla, saç dipleri de dahil olmak üzere, kuru saç kalmayacak şeklide saça sürülür.
Mutfakta kullanılan, strech flimle boyalı saçlar sarılır, üzerine de ılık bir sıcaklık verecek büyük bir havlu sarılır, 2 saat kadar bekletilir.
Daha sonra saçlar, zeytinyağlı defneli doğal sabunla yıkanır, durulanır.
Havluyla suyu alındıktan sonra, doğal haliyle kurumaya bırakılır.
Saçların sağlıklı beslenmesi için, aynı uygulama ortalama 2 ayda bir tekrar edilir.
Saçınızda kimyasal boya varsa, doğal kına ile boyamaya geçiş bir kaç denemeden sonra daha sağlıklı netici veriyor.
Beyazlar çok fazlaysa renk tonu biraz açık olabiliyor!
Saçlarınızı sağlıklı taramak için, kemik veya ağaçtan yapılmış tarak kullanabilirsiniz.
2 – 1 Avuç ada çayı yaprağı,
1 litre su
Kaynayan suyun içine, adaçayı yapraklarını atıp, 5 dk haşlayın. 2 saat demleyin, süzün. Saçınıza dökun ve yarım saat bekletin, sonra durulayın.
3 – Badem yağı, ceviz yağı, hint yağı gibi bazı yağlar da saçları koyulaştırabiliyor.
4 – 1 bardak taze yeşil cevizin etli kabuğu
10 asma yaprağı
1/2 bardak sirke
1 bardak su
Ceviz kabukları, sirke, su, asma yaprakları bir kapta kısık ateşte kaynatılır. Karışım iyice koyulaştıktan sonra süzülür. Bu karışımla saçlar, ard arda bir kaç defa yıkanır.
5 – Pırasanın yeşil yapraklarından 3 avuç alarak, 1 litre suya atıp kaynatın. Bu karışımı son durulama suyu olarak kullanın.
6 – 2 çorba kaşığı koyu çay
2 çorba kaşığı kurutulmuş adaçayı
2 fincan su
Çay ve adaçayı suda 25-30 dakika kaynatılır. Birkaç saat bekletilip süzülür ve saç diplerine sürülür. Bitkilerden yapılan boyaların saca renk vermesi için uzun süre her gün uygulanmaları gerekir. Daha sonra haftada 1 veya 2 uygulama yeterli olabilir istenilen renk elde edildikten sonra daha da seyrek sürülebilir.
7 – 1/2 bardak çivit otu
1/2 bardak lavanta çiçeği
1/2 bardak ebegümeci çiçeği
1/2 bardak su
Kurutulmuş çiçekler toz haline getirilir ve üzerine kaynar su dökülür. Bir saat kadar bekledikten sonra bitkiler karıştırılarak malzemenin kıvamı artırılır. Bu karışım saçlara sürülerek 1 saat beklenir, daha sonra durulanır. Kuvvetli bir boya olduğu için ele ve yüze bulaştığında hemen temizlenmesi gerekir.