Diş Buğdayı
Eski bir Anadolu geleneği olan diş buğdayı bebeklerin ilk kez dişleri çıktığında yapılan bir gelenektir. Bebeğin ilk dişi çıktığında diş buğdayı partisi yapılır.
Günümüzde eskisi kadar yapılmayan ama oldukça eğlenceli ve anlamlı olan bu etkinlikte diş buğdayı süslemeleri kullanarak isterseniz evinizi renkli balonlarla süsleyebilir, gelen misafirlere hatıra olarak saklayabilecekleri magnet, kokulu sabun, küçük süs objeler hediye edebilirsiniz. Hatta daha özel bir parti istiyorsanız ve hazırlıklarla uğraşacak vaktim yok diyorsanız bu işlerle ilgilenen bir organizasyon firmasıyla anlaşabilirsiniz.
Bebeğin ilk dişinin çıktığını fark eden kişi partinin özel katılımcısıdır ve bebeğe ömür boyu saklayabileceği güzel bir hediye almak zorundadır.
Hatta bazı yörelerde bu kişi parti günü bebeğin giyeceği kıyafetleri de almakla yükümlüdür.
Böylece diş buğdayı ile bebeğinizin ilk dişini sevdiklerinizle birlikte kutlayıp, bu günü ölümsüzleştirmiş ve çok güzel anılar biriktirmiş olursunuz.
Diş buğdayı partisi için bir gün belirlenir ve hazırlıklar yapılır. Davet edilen misafirlere ikram etmek için kek, börek, poğaça, kurabiye gibi yiyecekler hazırlanır. Diş buğdayı pastası yapılır veya alınır. Bebeğe, ilk dişini gören kişinin aldığı yeni giysiler yıkanıp ütülenerek giydirilir.
Misafirler geldikten sonra diş hediği konusunda tecrübeli olan ailenin önemli bir büyüğü diş buğdayını pişirir. Diş buğdayı pişirildikten sonra yere temiz bir örtü serilip bebek üzerine oturtulur ve başından aşağı bir avuç pişmiş ve soğutulmuş buğday dökülür.
Bebeğin başının üzerinde kalan buğdaylar toplanarak bir ipe dizilir. Bu gelenek bebeğin dişlerinin inci gibi tek sıra ve düzgün olması içindir. Bebeğin doğaya ve diğer canlılara hayırlı biri olması için örtünün üzerinde kalan diğer buğday taneleri toplanarak yemesi için kuşlara verilir.
Diş Buğdayı partisinin en önemli aşaması da yerdeki örtü üzerine belli meslekleri sembolize eden eşyalar koyularak bebeğin bütün eşyalara eşit mesafede yakın bir yere oturtulmasıdır. Bebeğin karşısında duran eşyalardan birine uzanması beklenir. Bebeğin ilk eline aldığı eşya ne ise bebeğin onunla ilgili bir mesleğe sahip olacağına inanılır. Bu nedenle diş buğdayı partisi malzemeleri belli bir anlam taşımalı ve özenle seçilmelidir.
Kitap
Bebeğin kitaba uzanması durumunda, ileride okuyup akademik bir başarı elde edeceğine, belki yazar olacağına inanılır.
Kur’an-ı Kerim
Kutsal kitaba uzanan bebeğin imam, müftü, müezzin gibi din ile ilgili bir meslek sahibi olacağına inanılır.
Kalem
Kaleme uzanan bebeğin okuyup elinin kalem tutacağına, iyi bir meslek sahibi olacağına inanılır.
Makas
Bebeğin makasa uzanması durumunda büyüdüğünde iyi bir terzi, kuaför ya da tasarımcı olacağına inanılır.
Cetvel
Bebeğin cetvele uzanması durumunda, ileride iyi bir mühendis olacağına inanılır.
Steteskop
Minik bebeğin steteskopa uzanması sonucunda ileride doktor ya da hemşire olacağına inanılır.
Kaşık
Kaşığa uzanan minik bebeğin ileride başarılı bir aşçı olacağına inanılır.
Boya
Boyaya uzanan ellerin ileride de boya tutacağına ve iyi bir ressam veya sanatçı olacağına inanılır.
Bu aşama da geçildikten sonra gelen misafirler bebek için getirdiği hediyeleri anneye verirler ve sonrasında ikramlar başlar.
Bazı bölgelerde diş buğdayı ikram edilirken kaplardan birinin içine şeker saklanır ve o şeker kime gelirse, bebeğe o kişi ömür boyu saklayacağı bir hediye alacaktır.
Diş Buğdayı (Diş Hediği) Tarifi
Diş Buğdayı Malzemeleri:
2 su bardağı aşurelik buğday
5 su bardağı su
Badem, fındık, ceviz, kuru üzüm
İsteğe göre tuz ya da pekmez
Hazırlanışı:
Aşurelik buğday iyice yıkanıp tencereye koyulur ve üzerine su ilave edilir. Su kaynadıktan sonra ateş kısılır. Buğdaylar yumuşayana kadar yaklaşık 25-30 dakika kaynatılır. Suyu süzülür . Haşlanan buğdaylardan bir kısmı bebeğin başından dökmek için ayrılır. Kalanına isteğe göre tuz veya pekmez eklenir. Eğer tatlı yenilecekse içine kırılmış ceviz, fındık, badem veya kuru üzüm katılarak yiyebilirsiniz.