Cildimiz Neden Kurur
Yaşlar ileledikce daha çok ortaya çıkan bir tablo olan kuru deri ‘Kserozis’ olarak bilinir.İlerleyen yaşla beraber daha kuru ve daha az yağlı bir cilt oluşur. Derinin üst tabakasının yaklaşık yüzde 10 kadarlık bir kısmını su oluşturur. Bu tabakadaki suyun azalması deride çatlama, kaşıntı ve kuruluğa neden olur. Cilt kuruluğu olan kişilerin çoğunda altta yatan bir hastalık yoktur. Kuru cilde sahip olan kişilerin büyük çoğunluğunu ise sık duş alan kişiler oluşturur. Son yıllarda insanlarda duş alma sıklığı arttıkça kserozis sıklığının da arttığı dikkati çekmektedir.
Cilt kuruluğu nasıl anlaşılır, belirtileri
Deri kuruluğunun ilk belirtisi, deride donuk gri beyaz bir renk oluşmasıdır. Kuruluk arttıkça renk değişikliğine ek olarak ciltte gerilme hissi, pul pul soyulmalar, kepeklenme, deri yüzeyinde pürüzlenme, çatlaklar, yarıklanmalar oluşur. Kaşıntı, kuru derinin neden olduğu diğer bir şikayettir. Kuruluk tedavi edilmezse sonunda egzamalar oluşabilir.
Cilt tipinin (kuru, yağlı, karma) nasıl olduğunu anlamak
Deride kepeklenme, gerilme hissi ve kaşıntı şikayetleri varsa kuru cilt tipi olarak değerlendirilir. Akneye meyilliyse, gün içerisinde ve sabah uyandığında ciltte parlama oluyorsa, gözenekler genişleme ve siyah noktalar varsa yağlı cilt olarak değerlendirilir. Bazı kişilerde ise yüz bölgesinde özellikle yer yer kuruma, kepeklenme fakat belli bölgelerde ise yağlanma, parlama şikayeti olur. Bu tip ciltler ise karma cilt olarak değerlendirilir.
Cilt kuruluğunun özellikle görüldüğü bölgeler
Su kaybı vücudun bölgelerine göre farklılıklar gösterir. Kuruluk kollarda, bacaklarda ve gövdede daha belirgin olur; çünkü bu bölgelerde daha az yağ bezleri vardır. Yüz diğer vücut bölgelerine göre daha su geçirmezdir. Deri geçirgenliğinde ise lipitlerin (yağların) kritik rolleri vardır. Sık duş alındığında doğal deri lipitlerinin yeniden oluşabilmesi için yeterli süre olmadığı için kuruluk özellikle yağ bezleri daha az olan kol ve bacaklarda daha belirgin olur.
Cilt kuruluğunun sebepleri
Kuru cilde neden olan çevresel etkenler; sıcak su, deterjanlar, giysilerden dolayı oluşan sürtünme, sık hava yolculuğu, rüzgara maruz kalmak, çevre kirliliği, klima ve diğer kimyasal maddeler olarak sıralanabilir. Atopik egzama, kalıtsal bazı hastalıklar, ihtiyosis, sedef gibi cilt hastalıkları, metabolik faktörler, tiroit bezinin yeterince çalışamaması, aşırı kilo kaybı ve ilerleyen yaş kuru deriye neden olan diğer faktörlerdir.
Cildinizin kurumasına neden olan başka sebepler
İltihaplanma
Düzenli olarak nemlendirici kullanıyor fakat cildinizin kurumasını engelleyemiyorsanız, sebebi iltihap olabilir. Aşırı su ve yağ kaybı nedeniyle kuruyan ciltte, çatlaklar oluşur. Bu çatlaklar, tahriş eden maddelerin ve alerjenlerin cilt bariyerine ihlal ederek içeri girer. Bu da deri altında iltihaplanmalara neden olarak, cildin daha da kurumasına neden olur.
Cildin iltihaplı olup olmadığı nasıl anlaşılır?
Ciltteki iltihap, kendini kızarıklık, kaşıntı, pul pul dökülme ve hassasiyet olarak gösterir. Halk arasında bu belirtiler egzama olarak biliniyor. Bu tür ciltlerde nemlendirici yeterli faydayı göstermez. En yaygın ve etkili tedavi, topikal steroid krem veya merhemlerdir.
Diyet
Çok fazla diyet yapmak cildin nem dengesin bozar. Diyetlerde, özellikle çinko ve c vitamini eksikliği de cildin kurumasına neden oluyor. . Düzenli beslenme ve yeterli sıvı alımıyla kuruluğun önüne geçebilirsiniz.
Tıbbi durumlar
Cilt kuruluğunun altında yatan tıbbi bir sebep de olabilir.Diyabet ve tiroid hastalıkları nedeniyle kullanılan ilaçlar da cildi kurutur. Eğer kronik bir cilt kuruluğu yaşıyorsanız tıbbi bir durum olup olmadığını öğrenmek için doktora danışınız.
İç mekân ısısı
Kapalı mekanlarda, aşırı ısıya maruz kalmak da cildi kurutur. Özellikle kış aylarında, evlerin içerisinde hava ve nem kaybı çok fazla olduğundan, vücut derisi çok çabuk kurur. Bu problemin önüne geçmek için ev tipi hava nemlendiricileri kullanmak fayda sağlayabilir.
Duş alışkanlığı
Gün sonunda, sıcak bir banyo herkes için rahatlatıcıdır. Fakat sıcak su ve sabun kombinasyonu cildin aşırı kuruyup, kaşınmasına neden olur. Banyo suyunu ılıtmak, koltuk altı ve özel bölgelerde sabun kullanımını azaltmak sorunu çözebilir.
Kötü alışkanlıklar
Sigara ve alkol, cilt sağlığını da bozuyor. Sigara kullanımı, cilde oksijen verilmesini azaltarak, hasara neden olur. Besinlerin cilde olan katkısını azaltır, renksiz ve kuru bir cilde sebep olur. Alkol de vücutta su kaybına neden olmaktadır. Bu da vücuttaki A ve C vitaminlerinin kaybolmasını ve doğal olarak vücudun elastikiyetini kaybederek kurumasına yol açar.
Seyahat
Çok sık seyahat etmek de cildin kurumasına neden olabilir. Özellikle uçak içerisindeki hava nemden yoksun olduğu için kurumalar artacaktır. Bol miktarda su içip, nemlendirici takviyeleri yaparak bu sorunun önüne geçilebilir.