Anne Adayları ve Hamileler İçin Karatay Diyeti
Gebelik öncesinde, gebelikte ve loğusalıkta yapmanız ve yapmamanız gerekenler!
Prof. Canan Karatay bu kez anne baba adayları, hamileler ve yeni doğum yapmış anneler için koruyucu hekimlik sanatını konuşturdu! Onun önerileri, hamilelere hasta gözüyle bakan, sürekli tetkik, ultrason, şeker yüklemesi vazeden ve doğal doğuma “riskli” yaftası yapıştırıp sezaryene yönlendiren “endüstriyel tıp”tan farklı elbette…
Prof. Karatay”a göre hamilelik dünyanın en doğal, en güzel, en umutlu süreci… Bu sürece doğru hazırlanmak, yaşam biçimini “sağlıklı” hale getirmek gerekiyor. Fazla kilo almamak, kandaki şeker/insülin değerlerini yükseltmemek, bunun için de düşük glisemik indeksli yiyeceklerle beslenmek gerekiyor. Prof. Karatay, bebeğin hücrelerinin sağlıklı gelişimi ve bütüncül bir anne-bebek sağlığı için gerekli vitamin, mineral ve aminoasitleri tek tek sıralıyor kitabında. Bunları hangi besin kaynaklarından alabileceğinizi de…
Bu kitap “doğal” bir kaynak: Mevsimine göre balık, sebze, meyve ve otların listesi; sağlıklı protein kaynakları; yiyeceklerin glisemik indeks tabloları; serbest oksijen radikalleri, radyasyon, gebelik şekeri ve diyabet dâhil hamilelikteki tüm risklerden korunma formülleri…
Zorlaştırmıyor, kolaylaştırıyor Prof. Karatay.
Elinizde huzurlu, sıkıntısız ve sağlıklı bir hamilelik geçirmeyi arzu eden anneler için “en anlamlı” hediyeyi tutuyorsunuz. Hocanın dediği gibi: “Sağlık sizin elinizde! Bu kitap okunarak hem erkek ve kadınlarda sebepsiz infertileye karşı önlem alınabilir, hem de rahat, sağlıklı bir hamilelik, doğum, lohusalık ve emzirme süreci geçirilebilir. Bebek dünyaya sağlıklı gelip sağlıklı bir gelişim süreci yaşayabilir… Doğacak bebeklerde aşırı yağlanma, obezite, diyabet ve bunlara bağlı komplikasyonlar önlenebilir. Ayrıca doğum kiloları da kolaylıkla verilebilir.”
258 akademik yayınla desteklediği kitabında
- Hamilelikten en az 6 ay önce yaşam biçiminizi değiştirin, anne ve baba adayı olarak vücudunuzu toksinlerden arındırın, sağlıklı beslenmeye geçin, yaşamınızı daha sağlıklı bir duruma getirin. Sandığımız gibi sadece annenin değil, babanın da sağlıklı çocuk oluşumunda ciddi etkileri var. Ebeveynlerin bağışıklık sistemi ve toksisite yükü, vitamin ve mineral eksiklikleri (özellikle D vitamini) doğacak yavrunuzun sağlığı üzerinde sandığınızdan daha etkili.
- Annenin yüksek insülin hormonu kanla bebeğe geçmez ama kanındaki yüksek şeker doğrudan bebeğe geçer. Sağlıklı beyinlere bile şekerin zarar verdiği ispatlanmışken daha doğmamış bebeğin gerek beyninde gerekse metabolizmasında yaratabileceği hasarı göz önünde bulundurun. Şeker yüklemesi yapacağınıza tespit ettiğiniz kan şekeri yüksekliğini düşürecek ve kilo almayacak şekilde beslenerek şeker seviyenizi düşürün. Gebelikte ve emzikliyken kilo vermeye yönelik diyetler yapmayın, sağlıklı beslenin yeterli. Gebelik şekerini önlemek kendi elinizde.
- Eğer vücudunuzda enflamasyon göstergeleri, kan şekeri ve insülin hormonu yüksek, hücre zarınızda Omega-3 az, Omega-6 yüksekse ve yüksek glisemik indeksli yiyecek içecek tüketimine bağlı trigliseridleriniz artmışsa hamile kalmadan önce düşünün ve vücudunuzu dengeye sokup öyle hamile kalın.
- Bazı yiyecek ve içecekleri, yağları mutfağınızdan uzak tutun. Paketlenmiş, işlem görmüş gıdalardan uzak durun, doğal olarak üretilmiş sebze meyve ve etleri tercih edin diyor. Kısaca yazdım ama bu konuda çok daha ayrıntılı bilgiler içeriyor kitap.
- Beden ve ruh sağlığınız için temel, olmazsa olmaz olan ortalama 50 faktörbulunduğundan bahsediyor ve bunları sıralıyor. Birkaç örnek verirsem; Omega-3/Omega-6 dengesi, aminoasitler, belli başlı 20-21 mineral, hayati öneme sahip Vitamin D gibi vitaminler, sağlıklı tuz ve oksijen…
- Sağlıklı beslensek de bu besinlerin vücudumuza eksik girmesi ya da hiç girememesinin nedenleri nelerdir?
- Gelişmiş ve endüstriyel toplumlarda yapılan araştırmalarda Omega3/Omega6 oranının hiç olmazsa ¼ olması gerekirken nasıl 1/40 ile 1/50’ye kadar düşüyor?
- Hangi yağlar sağlıklı, hangileri değildir?
- Vücudumuzdaki enflamasyonun (yangının) düşürülmesi için alabileceğimiz önlemler nelerdir?
- Zeytinyağının bileşimi ve içeriğinin anne sütüne benzer olduğundan haberiniz var mıydı?
- Bunu engellemek elimizdeyken yanlış beslenerek, nasıl aileden geçen hastalık nedeni genlerimizi uyandırıp hasta oluyoruz?
- Bebeğinizin ve sizin hücrelerinizin, özellikle sinir hücrelerinizin sağlıklı gelişimi için Lesitinin neden ve nasıl önemli olduğundan ve hangi gıdalarda mevcut bulunduğundan,
- D vitamini seviyeleriniz sağlıklı düzeyde olmadığında nasıl da 3.kuşağa kadar mental sorunlara açık olabildiğimizden ve D vitamini eksikliğinde rastlanabilen 50 civarında hastalık bulunduğunu destekleyen 55 bin bilimsel makale bulunduğundan söz ediyor.
- Hangi besinler hangi gıdalarda bulunur? Kilo almamızı engelleyen düşük glisemik indeksli gıdalar hangileridir?
- Hangi sebze ve meyveyi hangi aylarda tüketmeliyiz (mevsiminde yiyebilmek maksadıyla), hangi balıkları hangi mevsimde yerseniz besin değeri daha yüksek olur? gibi oldukça yararlı bilgiler vermekte.
Bunların yanı sıra cep telefonları başta olmak üzere elektromanyetik dalga yayan cihazlara karşı tedbirli olunması gerektiğine önemle vurgu yapıyor. Özellikle yolculuk esnasında telefonlarımızı kapatmamızı tembihliyor.