Altı Aylık Kınası
6. Ay Kınası Ege ve civarında kız çocukları için yapılan bir gelenektir. Bebek 6 aylık olduğunda, 6 ay kınası yapılmaktadır. Bir kına annesi vardır. Diğer adı cici anne, bebeğe bir sepet içinde bebeğin ihtiyaçlarını hediye olarak verir. Kına sahipleri de cici anneye hediyeler verir.
Kınası yakılacak bebek öncelikle banyo yaptırılır. Hazırlanan kınanın etrafına ikramlıklar (lokum, kuruyemiş, vb. ) yerleştirilir.Dua eden bayan bebeği kucağına alır. Gelen davetliler bebeğin etrafında daire olup, otururlar.İlk olarak sağ elini kına yakıp kırmızı mendil ile bağlarlar.Sonrasında sol ayağına kına yakıp beyaz bir mendil ile bağlarlar. Kına yakıldıktan sonra gelen misafirler kına kabına dikey olarak madeni para koyarlar bu işleme ”Kına işlemek” adı verilmektedir. Daha sonra gelen misafirlere yiyecek ve kına ikram edilir. Kına yakılan bebeğin eli 3 gün sonra açılır ve babasının cebinden para alması sağlanır. İnanışa göre kınalı sağ el helal paraya, sol ayağın kınalanması ise yanlış işler yapmasını engellemektir.
Anadoluda Altı aylık kınası
Bu törende davetliler eşliğinde kız çocuğuna, aile dostu bir kadın tarafından törenle kına yakılır. Kınayı yakan kadın, bebeğin ömür boyu manevi teyzesi olarak kabul edilir. Bu esnada çeşitli hediyeler verilir, para ve takı da takılır. En değerli hediyeyi kınayı yakan kişi verir. Kimi yörelerde altı aylık kınası yakılan kız çocuklarına aile büyükleri tarafından ev, tarla vs. değerli hediyeler de verilebilir.
Bu tören köyde yapılıyorsa, tüm köylü davetlidir. Kentlerde ise törene sadece eş-dost, tanıdıklar davet edilmektedir ve tören genellikle salonlarda yapılmaktadır. Tören sırasında kız çocuğuna ‘üç etek’ adlı geleneksel giysi giydirilir. Dileyen akrabalar ve törene katılanlar arasındaki kadınlar-kızlar da üç etek giyebilirler. Kına türküler eşliğinde kız çocuğunun ellerine ve ayaklarına yakılır.