Kozmetik Ürünlerindeki Tehlikeli Maddeler

Düzenli makyaj yapan kadınlar, güzel görünmek uğruna birçok zararlı kimyasalı da vücutlarına alıyorlar. Farkında olmadan yapılan bu zararlı hareketten etiketleri doğru okuyarak kurtulabilirsiniz.

MONOETANOLAMİN

Amin grubu organik bileşiklere dahil olan monoetanolamin kozmetik ürünlerde kullanılan ve oldukça riskli bir maddedir. Etiketlerde MEA içeriğini gördüğünüzde o ürünün kanserojen olduğunu unutmamalısınız. Monoetanolamin ve diğer amin bileşenleri en çok cilt temizleyicilerde kullanılır.

FORMALDEHİT

Etiketlerde formalin olarak görebileceğiniz formaldehit maddesi, cilt kremlerinden şampuan ve diş macunlarına kadar çoğu kişisel bakım ürününde bulunur. Isısı arttığı zaman zararlı bir kanserojene dönüşen formaldehit için bir çeşit zehir de denilebilir.

BHA ve BHT

Hem gıda hem de kozmetik sanayisinde kullanılan maddeler BHA ve BHT, cilde emilimi gerçekleştiğinde kanserojen etki gösteren maddelerden birisidir. Alerjik özellikleri de oldukça yüksek olan maddelere sahip içerikli ürünler hassas kişiler tarafından kesinlikle uzak durulmalıdır.

DİOKSİN

PEG, polietilen, polietilen glikol, polioksietilen, oksinol, nonoksinol, polisorbat 60 ve polisorbat 80 kimyasallarında bulunmaktadır. İlaç sanayiinde, kozmetiklerde, deterjanlarda, plastik kaplarda ve bazı boyalarda kullanılır. En kötü özelliği yıllar içinde vücutta birikim yaparak kansere neden olabilmesidir. Köpürme özelliği olan temizleyicilerde, şampuanlarda ve banyo köpüklerinde PEG, oksinol, nonoksinol, polisorbat 60 ve polisorbat 80, polietilen, polietilen glikol, polioksietilen, -poli ya da -oksinol gibi ifadelerle yer alabilmektedir. Etilen oksit bebek şampuanlarında tahrişi azaltmak için yoğun miktarda kullanılabilmektedir.

NİTROZAMİN

Kozmetik ürünlerin etiketlerinde çoğunlukla bileşimlerine rastlanmaktadır. Nitrozaminlerin oluşmasına neden olan maddeler şunlardır: Dietanolamin (DEA), trietanolamin (TEA), hidrolize hayvan proteini ve padimate-O (oktil dimetil PABA). Nitrozaminle bozulmuş bir ürünle saçlarınızı yıkadığınızda emilen nitrit miktarı, bozulmuş bir gıdayı yediğinizde aldığınız miktardan daha fazladır. Şampuanlarda sıvılaştırıcı ve yoğunlaştırıcı olarak, el sabunlarında, saç spreylerinde ve güneş kremlerinde kullanılmaktadır. Diğer nitrozamin formundaki bileşimler lauramide dietanolamin, coco dietanolamid, lauramide DEA, lauric dietanolamid, lauroyl dietanolamid ve lauryl dietanolamid’dir.

POLİETİLEN GLİKOLLER

Petrol tabanlı bu maddeler kozmetiklerde genellikle kullanılırlar. Propilen glikol nemlendirici içeriği olduğundan nemlendiricilerde ve temizleyicilerde kullanılmaktadır. Genellikle bu maddeleri PEG harfleri ve yanında bir rakamla gösterilmiş olarak görebilirsiniz. Propilen glikolinin çok hızlı bir şekilde cilde nüfuz etme özelliği vardır. Bu sayede kimyasalların cilt tarafından emilmesini sağlar. Etilen glikol ise yüksek dozlarda çocuk şampuanlarında ve bebek duş jellerinde bulunur. Hızlı bir şekilde emildiğinden bebeklerin ince ciltlerini rahatsız etmez.

NANOPARTİKÜLLER

Göz çevresi için kullanılan güneş kremlerinde ve yaşlanma karşıtı kırışıklık önleyici kremlerde bulunan nanopartikülleri, etikette çinko, oksit ve titanyum, dioksit olarak görebilirsiniz. Cilde emildiği zaman oldukça tehlikeli olan bu maddeler sağlığınızı riske atabilir.

SODYUM LAURİL SÜLFAT

Yüz temizleyicilerinde, şampuanlarda ve banyo köpüklerinde bulunmaktadır. Cildi incelten bir maddedir. “Hindistan cevizinden gelen” gibi saklanmış ibareler bulunsa da petrol tabanlı bu madde kanserojen maddeler olan formol, dioksan, etilen oksit ve astedaldehid’den oluşur.
Göz kapağı hastalıkları, tahrişi ve hormon bozukluklarına neden olur.

VAZELİN, SIVI PARAFİN, MİNERAL YAĞ

Yüz ve cilt nemlendiricilerinde, serumlarda, maskelerde ve güneş koruyucularda bulunmaktadır. Bu petrol türevleri yumuşatıcı özelliklerinden dolayı nemlendiricilerde kullanılmaktadır. Bu maddeler cildin üzerinde bir tabaka oluşturarak vücudun kendi kendini nemlendirme mekanizmasına engel olmaktadır. Vazelin cilt etkinliklerini ve hücre olgunlaşmasını yavaşlatır, erken yaşlanmaya sebep olur.

FORMOL

Maskara ve tırnak cilasında bulunmaktadır. Kanserojen bir maddedir. Özellikle polyquaternium-15, DMDM Hydantoin ve Diazolidinyl Üre’de bulunur. Bu maddeler cilt üzerinden ve tırnak köşelerinden vücuda nüfuz eder. Manikür ve pedikürünüzü yaptırırken de formola maruz kalabilirsiniz.

PARABEN

Hemen hemen her kozmetik üründe bulunmaktadır. Ürünlerin raf ömrünü uzattığı için koruyucu olarak kullanılır. Göğüs kanseri tümörünün içinde yoğunlaştığını gösteren bulgular nedeniyle Amerika ve Avrupa’da kullanımına geniş ölçüde son verilmiştir.

DİAZOLİDİNYL, İMİDAZOLİDİNYL ÜRE

Parabenlerden sonra en çok kullanılan korucu maddelerdir. Şampuanlarda, yüz temizleyicilerinde, nemlendiricilerde, maskelerde ve göz kremlerinde bulunmaktadır.

PİGMENTLERİN KAYNAĞI

Özellikle renkli kozmetik ürünü alırken renklerinin kalıcılık oranına dikkat edilir. Pigmentasyon denilen bu özellik sentetik boyalar ile sağlanır. Etiketlerde “F&DC” ile başlayan uzun bir koda sahip olan pigmentasyon boyaları kanserojen etkiye sahiptir.

D&C KIRMIZI PİGMENTLER

Cilt toniklerinde, şampuanlarda, göz farlarında, yüz pudralarında, dudak koruyucularında ve rujlarda bulunmaktadır. Bu pigmentler kömür katranından yapılan sentetik renklerdir ve ağır metal tuzlar içerirler. Çalışmalar bu maddelerin hemen hemen hepsinin kanserojen olduğunu göstermiştir. Ksantan, monoazoanilines, fluoran ve indigoitler gözenekleri tıkayan bir etkiye sahiptir. D&C kırmızı pigmentler sıklıkla yüzü pembeleştirmede kullanıldığı için elmacık kemikleri bölgesinde oluşan aknelerden sorumludurlar. En tehlikeli olanı D&C Red No. 9’dur. Doğal kırmızı pigment karmen gözenekleri tıkamamakta ve allıklarda D&C kırmızı pigmentler kadar güzel sonuçlar vermektedir.

FENOKSYETANOL

Yüz temizleyicilerinde, tonikler, nemlendiriciler, göz kremlerinde ve serumlarda bulunmaktadır. Organik ve yarı organik kozmetik markalarının çoğu fenoksytanolü greyfurttan elde etmektedirler. Doğal ürünlerin etiketlerinde fenoksytanol yazısını görünce paniklemeyin!

PABA

(Para-aminobenzoic asit, Padimate-O, Octyl dimethyl PABA)
Güneş koruyucularında, yüz nemlendiricilerinde bulunmaktadır. Araştırmalar cilt kanserine neden olabildiğini göstermiştir.

TALC (TALK) PUDRASI

En yumuşak mineralden elde edilen talk oldukça masum görüntüsünün arkasında büyük bir tehlike barındırır. Toksik özelliğe sahip olan ve minik yapılı fiberlerden oluşan talk yumurtalık ve akciğer tümörlerine neden olur.
Pudralarda, göz farlarında, allıklarda, bronzlaştırıcılarda, dudak koruyucularında, bebek pudralarında bulunmaktadır. Araştırmalar bu maddenin kansere neden olduğunu göstermiştir.

ISOPROPYL PALMİTATE, MYRISTATE

Nemlendiricilerde, dudak parlatıcılarında, dudak koruyucularında, yüz temizleyicilerinde, fırçalarda, göz farlarında, göz kremlerinde, göz makyajı temizleyicilerinde, maskaralarda, parfümlerde ve tırnak cilalarında bulunmaktadır. Palm yağından elde edilir ve genellikle cilt bakım ürünlerinde sentetik alkol ile birleştirilmiş olarak bulunur. Isopropyl palmitate cilt tahrişine, deri iltihaplanmasına ve akneye sebep olduğu gözlenmiştir. Isopropyl myristate ürünün cilt tarafından emilimini artırması için kullanılır. Isopropyl propandan elde edilen yanıcı ve gazlı bir maddedir. Myristyl myristate palm yağından, küçük Hindistan cevizinden ya da sütten elde edilir. Toksik ya da kansere neden olan bir madde olarak tanınmaz.

TRICLOSAN

Akne temizleyicilerinde, akne tedavi ürünlerinde, nemlendiricilerde, deodorantlarda, vücut şampuanlarında, diş macunlarında şampuanlarda, ve parfümlerde bulunmaktadır. Önceleri popüler bir antibakteriyel olan triclosan şimdilerde kansere ya da önemli sağlık sorunlarına neden olan katkılarla bozulmuştur. Cildi kurutabilmekte, gözeneklerin tıkanmasına yol açarak akneye sebep olabilmektedir.

SİLİKON

Nemlendiricilerde, güneş koruyucularında, göz kremlerinde, temizleyicilerde, bronzlaştırıcılarda, göz farlarında, fırçalarda, dudak koruyucularında, göz makyajı temizleyicilerinde ve akne tedavi ürünlerinde bulunmaktadır. Cildin kaplanmasına, gözeneklerin tıkanmasına yol açarak plastik bir ambalaja sarılma etkisinde bulunmaktadır.

LANOLİN

Dudak koruyucularında, nemlendiricilerde ve dudak parlatıcılarında bulunmaktadır. Koyun yününden elde edildiği için bu yönde kullanılan kimyasallar lanonili bozabilmektedir. Cilt gözeneklerini tıkadığı ve akneye neden olduğu bilinmektedir.

GLİSERİN

Nemlendiricilerde, yüz temizleyicilerinde, diş macunlarında bulunmaktadır. Gliserin ya da gliserol vücut içindeki yağlarda bulunan bir şeker alkolüdür. Cilt bakım ürünlerinde yumuşatıcı, nemlendirici, emici ve yağlayıcı madde olarak kullanılır. Havadaki nemi emme özelliği uzun dönemli kullanımlarda cilt kuruluğuna neden olabilir ve gözeneklerin tıkanmasına yol açarak cildin normal nefes almasını engeller.

ALÜMİNYUM

Deodorantlarda, cilt kremlerinde ve rujlarda bulunan alüminyum meme kanseri ve cilt kanseri gibi kanser türlerinin gelişimine ve anemi, solunum yolu rahatsızlıkları, intolerans problemleri gibi rahatsızlıklara neden olabilir.

PETROKİMYASAL ÜRÜNLER

Etiketler isopropanol, metil alkol gibi anol ve alkol ekleri ile belirtilen petrokimyasallar solunum sistemi, beyin, böbrek gibi vücut dokularında ciddi riskler oluşturabiliyor. Cilt kuruluğundan kansere kadar birçok probleme sebep olan alkolün kurutuculuk etkisi petrokimyasallarda oldukça yüksek.

CETEARYL ALKOL

Nemlendiricilerde, temizleyicilerde, fırçalarda, maskaralarda, ve akne tedavi ürünlerinde bulunmaktadır. Tipik bir alkol değildir. Yaraların üzerine sürmek için veya alkollü içeceklerin bir parçası olarak tüketiriz. Nemlendiricilerde emülsiyon sabitleyici ve yüz temizleyicilerinde ise köpürme özelliğini artırıcı olarak kullanılır. Nemlendiricilerin cilt üzerinde harika bir şekilde kaymasını sağlar. Yine de gözenekleri tıkayıcı özelliği vardır ve bu yüzden akneye sebep olur.

CETYL ALKOL

Nemlendiricilerde, temizleyicilerde, göz kremlerinde, güneş koruyucularında, dudak koruyucularında, akne tedavi ürünlerinde ve maskaralarda bulunmaktadır. İlk olarak balina yağından çıkarılmış organik bir yağ alkolüdür. Nemlendiricilerde yumuşatıcı, emülsiyonlaştırıcı ve yoğunlaştırıcı olarak kullanılır. Güçlü bir gözenek tıkayıcı olduğundan akneye eğilimli bir cildiniz varsa uzak durmanız gerekmektedir.

Bu maddelerin sağlığımıza zararlı olduğu bilindiği halde kozmetik ürünlerinde neden kullanılırlar? Binlerce yeni kimyasal madde geliştirilmekte ve bunların zararlı olup olmadığının incelenmesi kısa vadede mümkün olmamaktadır. Bunu anlamak için bir ürünü yıllarca kullanmak ister misiniz?
Kozmetik üretiminde bu kimyasalların kullanılması daha az toksik barındıran maddelerin kullanılmasından ucuzdur. Ve bu zararlı kimyasalların kullanıldığı cicili bicili ürünlere salt markalarından dolayı servet ödediğimiz de acı bir gerçektir!

 

Yazar: Hülya

Bir cevap yazın